Ingrediënten voor het basisrecept cupcakes (12 stuks)

 • 125 gram roomboter
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram suiker
 • 2 eetlepels melk
 • 2 eieren

Zorg ervoor dat de melk, eieren en boter op kamertemperatuur zijn.

Voorbereiding van het basisrecept cupcakes

 1. Verwarm de oven voor op 170 ℃. Als je een cupcake bakblik hebt, is dat handig om te gebruiken. Het bakblik helpt de cupcakes hun vorm te behouden en maakt het vullen van het beslag gemakkelijker. Zet ook een grote kom, een mixer, een weegschaal, 2 eetlepels en een rooster klaar, want die heb je straks nodig.
 2. Doe de boter in de grote kom en voeg de suiker toe. Mix de suiker en boter goed met de mixer op middelhoge snelheid totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg één voor één de eieren toe en mix opnieuw tot alles goed gemengd is.
 3. Voeg geleidelijk het zelfrijzend bakmeel toe, terwijl je blijft mixen. Voeg tot slot de melk toe aan het mengsel. Mix nog 2 tot 3 minuten door totdat je een luchtig en glad beslag hebt.
 4. Nu kun je de cupcakevormpjes vullen met het beslag. Gebruik hiervoor de eetlepels. Vul de vormpjes voor ongeveer twee derde, zodat de cupcakes goed kunnen rijzen en een mooie vorm krijgen.

Lees meer over MonChou taart

Het bakken van de cupcakes

 1. Plaats de cupcakes in de voorverwarmde oven. Bak ze gedurende 20 tot 25 minuten op 170 ℃. Probeer de oven niet te openen, omdat de cupcakes dan kunnen inzakken.
 2. Na ongeveer 20 minuten kun je controleren of de cupcakes gaar zijn. Gebruik een houten prikker, open de ovendeur en steek langzaam de prikker in een van de cupcakes. Als er geen beslag aan de prikker blijft kleven, zijn de cupcakes klaar. Blijft er wel beslag aan de prikker kleven, bak de cupcakes dan nog vijf minuten langer en controleer opnieuw. De baktijd kan variëren, afhankelijk van de oven, dus houd dit in de gaten.
 3. Haal de cupcakes uit de oven zodra ze klaar zijn en laat ze afkoelen in het cupcake bakblik op een koel rooster.

Tip: Als de cupcakes iets groter of boller zijn dan gewenst, kun je zodra je ze uit de oven haalt een (brood)plankje op het bakblik leggen. Na ongeveer 1 minuut kun je het plankje verwijderen en zullen de cupcakes iets platter zijn.

Geniet van je zelfgemaakte cupcakes! Je kunt ze naar wens versieren met glazuur, sprinkles of andere lekkere toppings. Laat je creativiteit de vrije loop!

Terug
Meest gelezen
Bekijk blogs per categorie