Voordat we verder gaan, een belangrijke huisregel: laat de sinaasappel cheesecake echt een nachtje in de koelkast staan voordat je hem aansnijdt. Dit geldt eigenlijk voor alle cheesecakes die je maakt, want de smaken trekken dan optimaal door de hele taart. Het is zonde om deze hemelse lekkernij eerder te proeven.
Tip: zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de sinaasappel cheesecakevulling op kamertemperatuur zijn. Dit voorkomt dat de vulling gaat gisten of klonteren.
Lees ook meer over Paas cake recept!
Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius en zet alvast een braadslede op de bodem van de oven. Vet een ronde bakvorm in en bekleed zowel de bodem als de zijkanten met bakpapier. Verkruimel de kokosbiscuits voor de bodem en meng ze met de gesmolten roomboter. Zorg ervoor dat de koekkruimels goed vochtig zijn, dit zorgt voor een stevige bodem. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvorm en druk het stevig aan met een lepel. Zet de bodem in de koelkast om af te koelen. Vul nu de waterkoker met minimaal 1,5 liter water.
Roer in een grote kom de monchou en roomkaas alvast los en voeg hier de sinaasappelrasp en suiker aan toe. Roer de crème fraîche los in het bekertje om klontjes te voorkomen. Voeg geleidelijk en rustig één voor één de eieren toe aan het beslag, terwijl je blijft roeren. Het cheesecakebeslag hoeft niet opgeklopt te worden, roer het rustig door met een garde om te voorkomen dat er te veel lucht in komt. Giet het beslag vervolgens boven op de bodem en strijk het glad met een spatel. Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven, boven de braadslede gevuld met kokend water, en bak de cheesecake gedurende 45 tot 55 minuten. Probeer de oven tussentijds niet te openen.
Na de baktijd, tik voorzichtig tegen de bakvorm. Wiebelt alleen het midden een beetje? Dan is de cheesecake klaar. Laat de cheesecake rustig afkoelen in de oven met de deur op een kier. Vervolgens laat je de cheesecake op kamertemperatuur komen op het aanrecht.
Voor de sinaasappel-curd rasp je de schil van de twee sinaasappels en pers je het sap uit. Doe zowel de rasp als het sap, samen met de boter en suiker, in een pan met een dikke bodem. Verwarm dit op laag vuur en laat de boter en suiker langzaam smelten. Roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur.
Klop in een aparte grote kom de eieren los. Voeg geleidelijk het botermengsel toe aan de geklopte eieren terwijl je constant blijft roeren. Door dit stapsgewijs te doen, voorkom je dat de eieren gaan stollen. Zet de pan weer op een laag vuur en blijf roeren terwijl je de sinaasappel-curd langzaam laat indikken. Dit duurt meestal minimaal 15 minuten. Wees geduldig en blijf rustig roeren, het resultaat zal geweldig zijn. De sinaasappel-curd is klaar wanneer het de dikte van vla heeft bereikt. Als je tevreden bent, kun je de curd eerst door een zeef halen en daarna overgieten in een weckpot. Sluit de pot goed af en zet hem in de koelkast.
Heb je geen weckpot? Bedek de sinaasappel-curd dan met plasticfolie, zorg ervoor dat de folie het oppervlak van de curd raakt om te voorkomen dat er een hard laagje ontstaat.
Wanneer de sinaasappel-curd is afgekoeld, kun je deze gelijkmatig uitsmeren over de afgekoelde sinaasappel cheesecake. Roer de curd voorzichtig los en giet deze langzaam over de cheesecake. Met een lepel kun je de curd gelijkmatig verdelen en gladstrijken. Halveer plakjes sinaasappel en schik ze als een waaiervormig kunstwerk in het midden van de taart. Plaats de sinaasappel cheesecake minimaal een nachtje in de koelkast, zodat hij goed kan afkoelen en de smaken zich optimaal door de hele taart kunnen verspreiden.
Terug